torstai 5. maaliskuuta 2015

Rinkan pakkaamisesta

Rinkan pakkaaminen on loppuviimen aika iso juttu. Oikein pakattu rinkka on mukava kantaa ja tuntuu huomattavasti kevyemmältä. Tapoja ja mielipiteitä tähänkin on toki monenlaisia, mutta tässä taas näitä omia näkemyksiäni.

Normaalisti isohkoissa rinkoissa on päätasku jaettu kahtia, ylä- ja alalokeroon. Varsinkin putkirinkoissa tuo alalokero on yleensä hieman helppopääsyisempi ja siihen pääseekin käsiksi suoraan rinkan ulkopuolelta. Käytän nyt tässä artikkelissa esimerkkinä tuota omaa rinkkaani (Savotta 50v juhlamalli), josta löytyy kuva tuosta vierestä.

Hyvä perusajatus on, että kaikki mikä mahtuu rinkkaan sisälle, laitetaan rinkkaan sisälle. Varsinkin pienempien rinkkojen ja reppujen kanssa kaikkea ei ole kuitenkaan mahdollista tai järkevää tunkea sisäpuolelle ja siksi olisikin hyvä, että rinkassa/repussa on ulkopuolella kiinnityspisteitä, mihin voi esim. irtoremmeillä kiinnittää vaikkapa teltan roikkumaan.

Pääsääntöisesti rinkassa on iso päätasku, johon pakataan tavarat, joita tarvitaan leirissä. Tämä tarkoittaa vaihtovaatteita, yöpymistarpeita ja muuta sellaista. Mikäli kantolaitteesta löytyy alatasku, johon on helppo päästä käsiksi, pakataan sinne päivän aikana tarvittavat tarpeet. Näihin kuuluu esim. päivän ruoka-annos, sadevaatteet, keittovälineet ja esim. vessapaperi; kaikki sellainen, mitä päivän aikana tuntee tarvitsevansa.

Hieman äskeiseen ristiriitaisestikkin mainittakoon, että painavat esineet (esim. se keittolaite) on hyvä pakata mahdollisimman lähelle selkää. Painopisteen kannalta parasta on pakata nämä tavarat myös noin suunnilleen keskiosaan rinkkaa (tiedän, tämä on hieman ristiriitaista varsinkin tuon oman rinkkani kanssa).

Päätaskuun kannattaa pakata kaikki sellainen, mitä vaelluspäivän aikana ei tarvitse (tai ainakaan kuvittele tarvitsevansa). Jos keli näyttää hyvältä, voi sadevaatteet tunkea rinkan päätaskuun, mutta kokemus on opettanut, että mitä vaikeammin sadevaatteet on saatavilla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vettä tulee kuin aisaa. Päätaskuun on siis hyvä pakata esim. vaihtovaatteet, makuupussi (ja makuualusta, jos se sinne mahtuu), muut kuin vaelluspäivän ruokatarpeet, jne.

Itse pakkaan yleensä vaatteet rullaamalla ne rulliksi ja sijoittamalla rullat pystyyn. Näin vaatteet löytyvät vaivattomasti eikä koko rinkkaa tarvitse tyhjentää joka kerta. Näppärä kikka päivittäisten vaihtovaatteiden (t-paita, sukat, kalsarit) pakkaamiseen löytyy tästä.

Putkirinkoissa on yleensä yläläpässä tasku, johon on hyvä pakata sellaista kaikkea pikkutavaraa, jota tarvitsee päivän aikana. Hyviä esimerkkejä näistä ovat taukonaposteltavat, rinkan sadesuoja, puukko, kamera, jne. Taskut eivät tosin yleensä ole kovinkaan suuria (no, omassa rinkassa vetoisuus on "1 kissa" ja tämä on testattu), joten ihan kaikkea ei sinne kannata tunkea.

Teltta on usein suurin kannettava esine ja se ei helposti mahdu sisälle isoonkaan rinkkaan. Lisäksi sateisella kelillä teltta saattaa olla märkä eikä märkää telttaa kannata tunkea rinkkaan sisälle. Teltta kannattaakin siksi kiinnittää rinkkaan ulkopuolelle, esim. yläläpän väliin, yläkaareen tai alapuolelle. Kiinnittämiseen voi käyttää apuna irtohihnoja. Sama pätee useasti myös makuualustan kanssa. Makuualusta on kuitenkin kevyt, joten sen voi kiinnittää käytännössä mihin tahansa.

Pakkaamisessa on hyvä noudattaa jossain määrin symmetriaa, ettei rinkasta tule sivupainoinen kumpaankaan suuntaan. Täydellinen symmetria on usein kuitenkin sula mahdottomuus, mutta esim. telttaa ei kannata laittaa pystyyn rikan kylkeen.

Tavarat kannattaa pakata tiiviisti. Irtonaisena hölskyvät tavarat saavat rinkan heilahtelemaan ikävästi selässä ja varsinkin keittotarpeet pitävät kohtuutonta meteliä. Varsinkin ergorinkoissa on yleensä erilaisia kompressioremmejä, jolla rinkan saa kiristettyä varsin tiiviiksi. Tiivis on hyvä.

Pääsääntöisesti kaikista rinkoista löytyy kookkaat sivutaskut. Näihin on hyvä pakata vaikkapa juomapullot, useissa rinkoissa nämä taskut on jopa tarkoitettu tähän käyttöön ja eristetty lämmöneristeellä estämään veden lämpenemistä/jäätymistä.

Oma kokemus on opettanut, että vaatteet kannattaa pakata vesitiiviiseen pussiin rinkan sisällä. Esim. muovipussi toimii yleensä ihan hyvin, mutta saatavilla on myös tähän tarkoitukseen olevia täysin vesitiivitä pusseja. Mukaan kannattaa pakata myös ylimääräinen muovipussi likapyykkiä varten. Eivät sitten mene puhtaat ja likaiset sekaisin.

Varsinkin putkirinkoissa on yleensä myös omat paikkansa onkivehkeiden ja kirveen kantamiseksi. Pääsääntöisesti nämä paikat ovat läpivientejäsivutaskujen takana. Kirves kannattaa pakata aina kuitenkin mahdollisimman lujaa kiinni rinkkaan ja suojata AINA teräsuojalla. Ei ole kovin kivaa kompastua ja kaatua terävän kirveen päälle, jälki on usein varsin ikävää. Suurikokoista kirvestä en muutenkaan ole nähnyt tarpeelliseksi kuljettaa mukana ainakaan kansallispuistoihin suuntautuvilla reissuilla, tulentekopaikoilta löytyy yleensä (tasan kerran ei ole löytynyt) jonkinmoinen kirves ja mahdollisesti saha.

Kokeilemalla ja totuttelemalla jokainen tavara löytää jokaisen vaeltajan rinkassa oman paikkansa eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Mikäli siis näiden ohjeiden mukaiset neuvot tuntuvat oudoilta, kannattaa ehdottomasti kokeilla muita ratkaisuja.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.